PlayStation Plus kopen

Achtergrond: Komt er nog wel een PlayStation 5?

Binnenkort komt Microsoft met de Xbox One Scorpio, de tegenhanger van Sony’s PlayStation 4 Pro. Beide consoles zijn veel krachtiger dan hun kleine broertjes, maar vallen wel binnen de generatie Xbox One en PlayStation 4. Dat betekent dat games die uitkomen voor de Scorpio en Pro ook compatibel zijn met de klassieke Xbox One en PS4. Het lijkt erop dat Microsoft en Sony hiermee een trend inzetten waarbij om de paar jaar een verbeterde versie van een console wordt uitgebracht, die wel binnen de bestaande generatie consoles valt. De vraag rijst dan ook: komt er ooit nog een PlayStation 5?

De PlayStation 4 kwam in november 2013 uit. Iets minder dan drie jaar later vond Sony het tijd voor een grote upgrade: de PS4 Pro zag het levenslicht. Games die ontwikkeld zijn voor de Pro zien er op die console een stuk beter uit en lopen soepeler, maar diezelfde spellen zijn ook gewoon speelbaar op de oudere PS4-versies. Als je online gamet maakt het ook geen verschil of je dat doet op een PS4 Pro of PS4 Slim: je kunt elkaar gewoon tegenkomen. Microsoft volgt nu een half jaar na Sony met de Xbox One Scorpio, een verbeterde versie van de One die zelfs nog krachtiger is dan de PS4 Pro.

Dit concept wordt ook wel een ‘mid-generatie-update’ genoemd. De vraag is nu of er ooit nog wel een nieuwe generatie consoles gaat komen, omdat Sony en Microsoft dit concept lijken te hebben omarmd. Het is makkelijker voor de bedrijven, omdat alleen de hardware vernieuwd wordt, terwijl het bestaande ecosysteem in gebruik kan blijven. Ook voor de gamers is het voordelig, omdat er op deze manier geen tweedeling ontstaat tussen spelers met de allernieuwste console en een die iets ouder is: je kunt met de klassieke PS4 online spelen tegen PS4 Pro-gamers, terwijl je met een PS3 niet meer kunt spelen tegen PS4’ers. Andersom werkt het ook: je kunt met een PS4 Pro gewoon launchtitels van de PS4 uit 2013 afspelen, terwijl je met de PS4 geen PS3-games kunt draaien.

De verwachting is dat Sony eind 2019 of 2020 weer met een upgrade komt. De grote vraag is of die console de naam PlayStation 5 zal dragen en daarmee een nieuwe generatie start, of dat het Japanse concern kiest om de PS4-generatie in leven te houden. Shuhei Yoshida van Sony liet eerder al weten te twijfelen over de komst van een PS5. Als men kiest voor een console binnen de bestaande PS4-familie, dan zal de PS4 Pro waarschijnlijk de rol krijgen die de PS4 Slim nu heeft. Dat lijkt waarschijnlijker dan het uitbrengen van de PS5, omdat de PS4 (Pro) daarmee een veel waardevoller product blijft voor bezitters ervan. Er blijven dan immers nieuwe games voor uitkomen. Het nadeel is dat de minst krachtige PS4-versies met dit concept na een tijd niet meer in staat zullen zijn om de nieuwste games op een acceptabel niveau te draaien. Stof tot nadenken voor Sony, wordt ongetwijfeld vervolgd.

PlayStation Plus kopen